På talefod 19 - om Irak og Baker-rapporten

 

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 9. december 2006

 

Spørgsmål stillet af Nordjyske Stiftstidende: Bør Danmark ændre sin linje i forhold til dansk tilstedeværelse i Irak i lyset af anbefalingerne i Baker-rapporten?

 

Kære Anders

Baker-rapporten er endnu et bevis på, at Fogh og Bush aldrig har gennemtænkt, hvad der skulle ske efter invasionen. Senest hørte vi også den nye amerikanske forsvarsminister Robert Gates svare klart "nej" på spørgsmålet, om USA er ved at vinde krigen i Irak. 

 

Arrogant hovedrysten har været reaktionen, når Det Radikale Venstre og andre har efterlyst en strategi for også at vinde freden, og de danske soldater er nu i Irak uden vores stemmer. Danmark burde bruge kræfterne i Irak på fx genopbygning og uddannelse. 

 

Med venlig hilsen 

Daniel 

 

Kære Daniel 

Det er interessant, at meget af det, der er i Baker-rapporten, faktisk er i overensstemmelse med den danske regerings udenrigspolitik. Det er beklageligt, at udviklingen i Irak ikke går så hurtigt som håbet, og derfor er det da klart, at Baker-rapporten skal nærstuderes. 

 

De Radikale og den øvrige opposition vil have de danske styrker ud af Irak straks, men det er ikke ansvarligt! Du kan bare ikke med den ene hånd ønske soldaterne ud af Irak og med den anden bede om fred, genopbygning og uddannelse. 

 

Danmark må tage del i ansvaret, så Irak forbliver på vejen mod demokrati. 

 

Med venlig hilsen 

Anders 

 

Kære Anders 

De danske tropper i Irak udgør under en halv procent, så en hurtig tilbagetrækning harmonerer fint med USA's nye realisme. Bakers budskab er en ny kurs med samarbejde i hele Mellemøsten, tilbagetrækning af kamptropperne og mere ansvar til den irakiske regering. 

 

Jeg har med glæde noteret mig, at din partiformand hurtigt har set, hvilken vej vinden blæser, og nu pludselig signalerer lidt åbenhed for omtanke. Men det er nonsens at påstå, at Fogh hele tiden har tænkt som Baker. Da det er en helt ny kurs for USA, må dette nødvendigvis også gælde for Danmark. 

 

Med venlig hilsen 

Daniel 

 

Kære Daniel, 

Den danske regering agerer jo faktisk i overensstemmelse med de kriterier, du nævner fra Baker-rapporten. Bl.a. har der i den seneste tid været dialog mellem den danske udenrigsminister og de øvrige lande i Mellemøsten. Og når de danske tropper kun er i Irak så længe, den irakiske regering beder os om det, så har irakerne jo også ansvaret.

 

Men målet er klart: Irakerne skal selv overtage kontrollen med landet, jo før jo bedre. Men Baker siger jo ikke, at vi bare skal stikke halen imellem benene og trække tropperne hjem, før arbejdet er gjort færdigt. 

 

Med venlig hilsen 

Anders 

 

Kære Anders 

Jeg glæder mig, hvis regeringen, på linie med George Bush, vil erkende, at der er brug for en ny strategi. Vi kan ikke sørge for sikkerheden i Irak på ubestemt tid, og det er positivt, hvis Anders Fogh Rasmussen omsider vil lave den samlede strategi for, hvornår og hvordan vi kommer ud og hvad der så skal ske i Irak, som man burde have gjort allerede inden invasionen. 

 

Når du fastholder, at man kan fortsætte ufortrødent og samtidig følge Baker-rapportens 79 anbefalinger til en ny kurs, lover det imidlertid skidt for Venstres erkendelse af, at det er på høje tid med forandring. 

 

Med venlig hilsen 

Daniel 

 

Kære Daniel, 

Jeg kan godt forstå, at mange danskere er ved at være utålmodige i forhold til at få afsluttet opgaven i Irak. Men som ansvarlige politikere så er vi nødt til at fastholde, at vi skal gøre det færdigt, som er påbegyndt. Det er en svær opgave, men vores soldater gør en stor indsats, og irakerne ønsker vores hjælp. Det er imidlertid klart, at vi løbende skal vurdere vores indsats, og derfor er Baker-rapporten et interessant input. 

 

Jeg glæder mig til, at vi kan trække os ud med god samvittighed, og vide, at vi tog vores del af ansvaret og blev, til opgaven var løst. 

 

Med venlig hilsen 

Anders 

 

[ Anders Broholm er 22 år og bor i Gærum, Frederikshavn. Han læser til daglig Politik/Administration på Aalborg Universitet, og har bl.a. arbejdet som lærer-vikar og i butik. Er medlem af sammenlægningsudvalget i Ny Frederikshavn kommune og medlem af regionsrådet. Han er Folketingskandidat i Ny Frederikshavn Kreds for Venstre.

 

[ Daniel Nyboe Andersen er 29 år og bor med sin forlovede og deres to små børn på et og fire år i Aalborg Øst, hvor han er folketingskandidat. Daniel er bachelor i humanistisk informatik og arbejder som mediekonsulent. Ved folketingsvalget i 2005 blev han 1. suppleant for Marianne Jelved, og han er valgt til byrådet i Ny Aalborg Kommune for Det Radikale Venstre.