Vi skal være De Radikale

Tale på Det Radikale Venstres landsmøde 11.09.2004

 

Hm. Tjah bum bum.... Det skal jeg lige tænke over...

 

Den radikale eftertænksomhed.

 

I Radikal Ungdom er der et slogan der hedder, "Her er ingen tvivl tilfældig".

 

Det betyder at i Radikal Ungdom og i Det Radikale Venstre, der tænker vi før vi taler.

 

Det betyder at vi ser konkrete sager i et større perspektiv, og at vores grundlæggende holdninger har afgørende indflydelse. Vi lægger vægt på demokrati, menneskerettigheder, retssikkerhed osv.

 

Vi er åbne for at lytte til gode argumenter og relevante nye problemstillinger. Nye oplysninger, ny udvikling, nye tider, nye argumenter kan få os til at overveje, om der også er brug for ny politik.

 

Dette er en styrke, som vi skal bruge endnu mere offensivt, end vi allerede gør.

 

Vi skal generelt ikke lade som om vi er enige, hvis vi ikke er enige, men vi skal forklare hvorfor flertallet mener som det gør, og hvordan vi er opmærksomme og lytter til mindretallet.

 

Heller ikke i de etiske spørgsmål skal vi lade stå til, men endnu mere aktivt og offensivt diskutere og forsøge at opnå en fælles forståelse. Det er ærligt, det er åbent, det viser at vi hverken er topstyrede eller at folketingsgruppen for den sags skyld er marionetter, det viser at vi diskuterer og tænker over tingene - det er radikalt!

 

Historien er vigtig, vi skal huske vores rødder. Næste år fylder partiet 100 år, og vi får rig lejlighed til at dvæle ved fortiden, fejre os selv - og ikke mindst at tage alting op til revision: Gør vi det godt nok, holder vores principper stadigvæk, bevæger partiet sig i den rigtige retning, har vi den tilslutning vi fortjener - og fortjener vi den tilslutning vi har? - Er der mon noget vi, med en tidligere statsministers ord, kan "gøre lidt bedre".

 

Vi skal ikke være ligesom de populister, der skyder i øst og vest, hver gang medierne fanger en eller anden sag - men vi skal bestemt heller ikke være ligesom de populister, der ikke tør røre ved noget som helst, blot fordi det er upopulært, fordi det er udenfor flertallets aktuelle dagsorden eller hvad ved jeg. Nej, vi skal være radikale, vi skal være os selv, vi skal være eftertænksomme, vi skal være os selv, vi skal holde fast i vores egne principper uanset hvilken retning andre måtte bevæge sig i, vi skal være os selv, vi skal på alle måder være De Radikale.