Realistisk pengejagt

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 16.11.2001

 

Valgkampens hovedtema kan næsten koges ned til: Hvem har den bedste fantasi til at komme på flest samfundsgoder, som de kan love til de største befolkningsgrupper?

 

Til gengæld gider ingen beskæftige sig med, hvem der kan finde penge til finansiering af alle disse fantastiske gaver, som befolkningen skal have. Lad os gå på realistisk pengejagt.

 

Det danske skattesystem indeholder en jungle af særordninger for erhvervsliv og private. Ved at rydde op i disse, har radikale fundet 9 mia. kr. En radikal aktiveringsreform og besparelser i kommunalt og statsligt bureaukrati og administration kan skaffe yderligere mindst 4 mia. kr. Ved at fjerne fradragsretten for betalt bruttoskat (AM- og SP-bidrag) kan ifølge radikale hentes knap 33 mia. kr. Venstre har kommet med nogle fornuftige forslag om at skære i råd, nævn, centre, puljer og tilskud, hvilket ganske vist kun giver 0.7 mia. men dem tager vi da med. Ifølge konservatives beregninger giver en fjernelse af fradragsretten for faglige kontingenter (a-kasse og efterlønsbidrag undtaget) 2.8. mia. kr. SF peger på, at ved at afskaffe privatpersoners mulighed for at købe gulpladebiler, kan hentes 0.75 mia. kroner.

 

Umiddelbart kan altså findes ca. 50 mia. kroner, som det er sandsynligt, at kunne hente flertal for efter valget. Hvis nogle af ovenstående forslag falder, er der altså tilsvarende færre penge at dele ud af.

 

Ifølge Nordjyske Stiftstidende er der i valgkampen indtil 10. november lovet guld og grønne skove for 48.4 mia. kroner, så hvis partierne mod forventning har holdt sig på skindet siden, skulle disse goder altså lige med nød og næppe kunne finansieres.