Glid ikke i olien

 

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 16. oktober 2004

 

Meget tyder på, at staten snart sælger 49 procent af aktierne i statens olie- og naturgasselskab DONG. Umiddelbart er dette en tvivlsom ide, idet staten med et salg af halvdelen af DONG giver afkald på halvdelen af de fremtidige indtægter fra licenserne på olie- og gasudvindingen i Nordsøen. 

 

Når det måske alligevel kan være nødvendigt at sælge aktieposten, så er det 

fordi VKO allerede for et år siden 50 milliarder kroner bagud med at betale af på ØMU-gælden. Gælden skal betales tilbage, for hvis det ikke lykkes, så kommer vores børn til at hænge på regningen. 50 mia. kr. svarer til over 40.000 kr. for hvert barn under 18 år. 

 

Med udsigten til en astronomisk engangsindtægt på salget af DONG har VKO fået en enestående chance for at indhente noget af det forsømte. Jeg håber inderligt muligheden gribes og 100 procent af indtægterne ved salget af DONG bruges på at nedbringe gælden. Regnskabet giver i øvrigt kun et plus på bundlinien, hvis man forudsætter, at de sparede renteudgifter er større end de mistede olieindtægter. 

 

Hvis indtægterne i stedet for nedbringelse af gælden, klattes væk på valgflæsk og prestige, så vil regeringen ikke blot efterladt en kæmpe renteudgift til de næste generationer på grund af den store gæld. Den vil oven i købet have berøvet fremtidige generationer en solid indtægt, og så kan man for alvor tale om at VKO gled i olien.

 

Samme dag som dette indlæg blev bragt i Nordjyske Stiftstidende berørte Politiken emnet med den manglende gældsafdragelse på lederplan med dugfriske tal. De viser, at VK-regeringen allerede i 2005 ifølge dens egne beregninger regner med at være ikke 40 mia. men hele 100 mia. kroner bagud med at afdrage gælden. Det står altså dobbelt så slemt til som jeg frygtede. Skræmmende.