Et par kommaer flyttet - og...?

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 23. august 2007

 

Efter mange år med små hop på stedet, hvor skattestoppet har støbt skattepolitikken i beton fra 2001, er Venstre og Konservative nu endelig blevet enige med sig selv og hinanden om at flytte lidt på et par kommaer. Ikke på en gang, men et enkelt komma ad gangen i løbet af en række år. 

 

I udgangspunktet er det både rigtigt og positivt, at beskæftigelsesfradraget stiger. Det vil i teorien øge arbejdsudbuddet og være en kærkommen hjælp til et arbejdsmarked, der skriger på flere hænder. Samtidig giver det forholdsmæssig størst gevinst til de lavtlønnede. Samme effekt, blot for de mere vellønnede, kunne det bidrage til, at grænserne hæves for, hvornår der betales mellem- og topskat. 

 

Helt ærligt, så fortjener dette udspil ikke den store opmærksomhed, det har fået. 10 mia. kroner lyder af meget, men reelt får det næppe den store betydning. Langt de fleste får i omegnen af 200 kroner og nedefter om måneden. Hvis Anders Fogh Rasmussen tror, at han nu har taget presset af arbejdsmarkedet, så bliver han slemt skuffet. Der vil mangle ligeså mange hænder, efter at dette er gennemført, som der allerede gør i dag. De vellønnede vil få lidt flere penge mellem hænderne. Næppe noget de kan mærke. Samfundets svageste bliver hvor de er. 

 

Det er på samme måde mere end tvivlsomt, om der kommer nogen miljøeffekt ud af det. Ganske vist ophæver regeringen den fastfrysning af de grønne afgifter, der reelt har gjort afgifterne mindre år for år. Men at afgifterne nu reguleres med inflationen gør jo blot, at det ikke bliver billigere at forbruge. 

 

Det er faktisk lidt underligt. Når nu endelig regeringen har indset det logiske i, at man godt kan hæve en skat/afgift, når bare man sænker en anden tilsvarende, hvorfor så ikke lave en egentlig skattereform? En skattereform med massivt fokus på miljø, en gennemtænkt social profil og hvor f.eks. mellemskatten blev helt afskaffet kunne på en gang gøre en forskel for miljøet og frigøre flere hænder – skaffe mere arbejdskraft. Men så er det altså ikke nok, at man lægger op til at flytte et par kommaer engang i 2009. Konservativ Ungdoms formand har helt ret: ”Det er for slapt”. Finansrådet har også ret: ”Regeringens skatteudspil er for kortsigtet og for uambitiøst”.