Samfund må mindske skadevirkninger (Ludomani)

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 12. juni 2004

 

Spil om penge er kommet for at blive. Lovovertrædelser skal naturligvis straffes efter loven, men jeg vil ikke være med til at fordømme, straffe og udstøde almindelige mennesker, der inden for lovens rammer, har hang til dette eller hint. 

 

Det vil blot føre til endnu flere tabte skæbner, lyssky virksomhed, korruption og lignende. 

 

Samfundets opgave må være at opstille fornuftige regler, der så vidt muligt både beskytter brugere og udbydere af alle lovlige aktiviteter. Samfundets opgave må være at hjælpe dem, der er på vej ud i afhængighed og misbrug. Samfundets opgave må være at mindske skadevirkningerne ved misbrug. Og samfundets opgave må være at forhindre såvel brug som misbrug i at gå ud over andre end misbrugeren selv. 

 

Dansk Tipstjeneste lever godt op til deres ansvar som udbyder af spil om penge overfor såvel forhandlere som spillere, når de nu indskærper over for deres forhandlere, at de bliver lukket, hvis de tager imod spil på kredit, og at det ikke er tilladt at tage imod spil for mere end 5000 kr. om dagen fra samme kunde. 

 

Som udbyder af pengespil har Dansk Tipstjeneste naturligvis et ansvar for at forebygge såvel som at behandle ludomaner. Selv hvis spil om penge blev totalt forbudt i enhver form, ville der stadig være ludomaner, men ved at have lovligt spil under ordnede forhold er der skabt nogle fornuftige rammer, der tager toppen af faldgruberne. 

 

Vi kan ikke lovgive alle laster væk, men vi kan skabe ordnede forhold for det meste og sørge for hjælp til dem, der bliver fanget af deres trang.