Lad hårdest belastede narkomaner få stoffer

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 30.08.2001

 

Det glæder mig at se, at der omsider er ved at være "hul igennem" til specielt yngre medlemmer af partiet Venstre på misbrugsområdet.

 

Radikal Ungdom vedtog i februar 2001, "at der skal iværksættes forsøg med statslig udlevering af narkotika til de hårdest belastede misbrugere. Gadehandel skal dog fortsat være forbudt."

 

Baggrunden er, at narkomaner i dag tvinges til at bruge de få ressourcer, de har tilbage på at skaffe det næste fix. Ved at udlevere heroin til de hårdest ramte misbrugere, fjernes den konstante stress, der tvinger misbrugere til at begå indbrud og overfalde uskyldige mennesker for at få deres stoffer.

 

Narkotikaindtagelse under medicinsk forsvarlige former vil desuden mindske risikoen for AIDS og andre sygdomme, der smitter gennem urene sprøjter.

 

Narkomaner er syge mennesker, og skal behandles som sådan. Endnu et håb, man kan have er, at ved stor kontakt med sundhedspersonalet, så er håbet at flere kan motiveres til igen at gå i decideret behandling.

 

Det er nogle af disse punkter, som de unge venstrefolk nu har erkendt, og udviser en vis vilje til at gøre noget ved. Dog er der en vis tendens til, at de kammer over, og vil udlevere hårde stoffer til højre og venstre. Jeg kan kun gå ind for forslaget, så længe der er tale om en seriøs indsats, hvor kun hårdt belastede, kendte narkomaner tilbydes denne sidste udvej, til en form for værdigt liv.

 

Det ærgerlige ved forslaget er, at bl.a. Venstres egen sundhedsordfører rutinemæssigt afviser det med kommentarer om, at "vi ville få et samfund, som jeg vil tage kraftigt afstand fra, hvis man bare kan gøre sig til narkoman og få al den heroin man ønsker". Unge venstrefolk går en hård kamp i møde.

 

Når selv en læge, kan få sig selv til at antyde, at nogen som helst frivilligt bliver afhængig af livsfarlige stoffer, er der stadig lang tid før vi kan få en progressiv behandling af disse stakkels skæbner! Det kan ikke undgås, at man bliver en smule nervøs for, om der overhovedet vil komme nogle socialpolitiske fremskridt under en eventuel borgerlig regering?!