Gør cykelhjelm lovpligtig

 

Bragt i Berlingske Tidende 3. maj 2004

 

Nedenstående er skrevet og indsendt i fællesskab med NIckla Holm, der ligesom jeg sidder i Det Radikale Venstres hovedbestyrelse. VI vd godt, at forslaget ikke er realistisk i øjeblikket, men man kan da håbe at nogle af de, der har læst det, de overvejer helt frivilligt at købe en cykelhjelm - i det mindste til deres børn :-) Det der står med kursiv i indlægget nedenfor er de linier, som Berlingske valgte at beskære indlægget med- de kursiverede linier har altså IKKE været bragt i avisen. Den kursiverede overskrift var vores forslag - den anden og meget opfindsomme "gør cykelhjelm lovpligtig" har Berlingske fundet på. Det sidste afsnit havde vi desuden placeret højere oppe i teksten. Jeg skriver ikke alt dette for at brokke mig - jeg er godt tilfreds! Det kunne blot være der måtte være en enkelt der synes det var interessant at vide lidt baggrund :-)

 

Få 40 procent færre døde cyklister 

 

Det burde være lovpligtigt at bære cykelhjelm. I første omgang som minimum for børn og unge under 15, men med tiden meget gerne for alle cyklister. Det ville redde flere menneskeliv og ikke mindst spare pladser på landets institutioner for hjerneskadede. 

 

Dansk Cykle Union har for længst indført regler om at cykelryttere skal bære hjelm under cykelløb og flere cykelklubber kræver også af deres ryttere, at de bære hjelm under almindelig træning. Dygtige atleter, der cykler flere tusinde kilometer om året, anser det altså for farligt at køre uden hjelm. Det er næppe mindre farligt for alle os andre. 

 

Flere undersøgelser tyder på at cykelhjelme generelt reducerer risikoen for hovedskader med over 50 % og ifølge det nyeste "Effektskatalog for trafiksikkerhedstiltag" fra 2002 fra Det norske Transportøkonomiske Institutt (TØI) vil cyklister der er impliceret i et færdselsuheld reducere deres dødsrisiko med næsten 40 % hvis de har cykelhjelm på! Cykelhjelme reducerer derudover risikoen for andre hårde kvæstelser med knap 30 %.

 

En nærmere undersøgelse af dødsfald og alvorlige hovedskader foretaget af Dansk Cyklist Forbund konkluderer at en meget stor del af dødsfaldene og næsten ligeså mange alvorlige hovedskader kunne være undgået med cykelhjelm.

 

Der er ikke brug for flere undersøgelser. Der er ikke brug for flere statistikker. Der er ikke brug for flere unødvendige dødsfald. Der er til 

gengæld brug for en lovændring i Færdselslovens § 81, der skal påbyde brug af cykelhjelm i trafikken. Som minimum for børn i folkeskolealderen. 

 

Vi opfordrer de politiske partiers trafikordførere som de relevante organisationer til at lægge pres på så det ikke længere kun er bilister og motorcyklister, der har pligt til at passe på sig selv i trafikken. Det er både i den enkeltes og i samfundets interesse at vi sparer menneskeliv, hospitalssenge og millioner af kroner i tabt arbejdsfortjeneste, genoptræning og de mange andre konsekvenser som en alvorlig hovedskade har. 

 

Indtil vi får lovændringen, så pas på hinanden og Jer selv og husk cykelhjelmen. Det er for dumt at dø fordi man ville undgå "hattehår"!

 

På trods af adskillige kampagner og producenternes forsøg på at gøre cykelhjelme mere "trendy", der desværre stadig kun 3% af den voksne danske befolkning, der bruger cykelhjelm.