Brug penge på integration

 

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 11. november 2005

 

Alle er enige om, at det vigtigste for at sikre god integration er at få udlændinge i arbejde. 

 

For at få arbejde kræves uddannelse og det kræver jo at man kan læse og regne osv. Hvis man har dansk som andetsprog er det afgørende at være god til sit første sprog. Derfor er det lovpligtigt at tilbyde EU-borgere modersmålsundervisning. Og derfor har De Radikale foreslået, at vi styrker integrationen ved at udbrede tilbuddet til alle i Aalborg med dansk som andetsprog. Venstre i Aalborg har hidtil kategorisk afvist så meget som at overveje de 2-3 mio. om året det vil koste. Penge der ellers er godt givet ud og som kan spare specialundervisning og overførselsudgifter siden hen.

 

Nu fastslår borgmesterkandidat Mariann Nørgaard at der sagtens er råd til at øge de årlige udgifter til undervisning i folkeskolerne med 6,5 mio. kroner. Men hun er selvfølgelig også håbløst bagud i meningsmålingerne. Eller også har hun erkendt, at de 70 mio. hun vil spare ved at lade udlejere af erhvervsbygninger slippe for dækningsafgiften, dem kan hun ikke finde flertal for, og så er der jo pludselig plads til fremsynede prioriteringer. 

 

Jeg vil gerne støtte at bruge 4,1 mio. på 3 ekstra ugentlige undervisningstimer, med den betingelse at man lokalt kan vurdere om der er mest brug for flere timer til undervisning eller efteruddannelse af lærere. Og så kan Mariann Nørgaard passende støtte at bruge 2.4 mio. på bedre integration ved at tilbyde modersmålsundervisning til alle.